Конвергенция в структурата на външната търговия – теоретични подходи и предизвикателства за България (Научни трудове на УНСС, 2020)
В статията се систематизират съвкупност от теоретични подходи за анализ на конвергенцията на външната търговия и структурните й компоненти. Класифицират се три групи приложни модели и емпирични изследвания на конвергенцията в структурата на външната търговия. На базата на интерпретиране и анализ на модели, спадащи към обособените три групи, се разкриват и доказват алтернативният характер, специфичните аналитични възможности и приложимостта на разгледаните модели. Извеждат се някои предизвикателства за България в контекста на ефектите и стоковата структура на българския износ, които могат да се отчетат в анализи на структурната конвергенция на външната търговия на страната ни с тази в други страни от ЕС.