„Странният случай на Бенджамин Бътън“ – време и пространство в политическия анализ (Научни трудове на УНСС, 2019)
Политическият анализ не описва, а трансформира и преподрежда значението на света. Това е традиция на размишление, загрижено за настоящото състояние и благоденствие на общностите и отношенията между тях. В рамките на това разбиране статията анализира времето и пространството като политически категории, доколкото всяка политическа система би могла да бъде напълно описана посредством тях. Те са променливи величини и могат да бъдат в състояние на криза, спешност, важност и необходимост, т.е. могат да бъдат разстроени и да влияят положително и отрицателно на колективното съществуване и действие в политическите общности.За да можем да интерпретираме времето и пространството като политически категории,първо, изследваме време-пространствените рамки на политическия анализ. Второ, проследяваме историята на политическото време и пространство като идеи и като фактически състояния.Трето, анализираме метафоричните употреби на понятията в политически контекст, както и възможните аналогии с физическите понятия за време и пространство. На тази основа,накрая, представяме различните проявления и разбирания за политическото време и пространство в днешно време.