Критическата традиция и формирането на десакрализираща теория на правото (Научни трудове на УНСС, 2019)
Критическата традиция, възхождаща от древността през Кант до наши дни, е в основата на съвременното научно мислене. В сферата на правознанието тя е застрашена от апологетични теории и безкритичен позитивизъм. Въпреки, че капитализмът по своя дух е рационалистичен, има опасност в съвременните си ипостаси да се трансформира в своя ирационална дехуманизирана версия, която да се откаже от най-значимите достижения на научното мислене, подменяйки ги със занаятчийски прагматизъм и професионален конформизъм. В статията се защитава разбирането, че само съзнателното и целенасочено следване на критическата традиция и нейното актуализиране в условията на глобализиращ се и дигитализиращ се капитализъм може да ни даде основите на една завършена десакрализираща теория на държавата и правото.