Социологически и социалнопсихологически измерения на благополучието и оценката за щастие по данни от ISSP 2018 (Научни трудове на УНСС, 2019)
Статията разглежда основните тези на социологическите и социалнопсихологически аргументи при операционализиране на категориите „благополучие“, „удовлетворение“ и „щастие“, използвани във всички социални изследвания и по специално в европейското социално проучване (ESS). Прави се опит за проверка на няколко хипотези, свързани с различни социологически и социалнопсихологически ефекти при оценки, основани на самоопределяне, сред които аспирационната бягаща пътечка, проверка на когнитивната страна, субективното благополучие и наличието на промяна в нагласите за светоусещане.