Европейска политика за защита подателите на сигнали за нередности, измами и корупция и българската действителност (Научни трудове на УНСС, 2019)
Съгласно чл. 45 от Конституцията на Република България (КРБ), гражданите имат право на жалби, предложения и петиции до държавните органи. Това е способ за граждански контрол върху дейността на държавните органи и възможност администрацията да усъвършенства и демократизира своята дейност. Целта е да се отстранят нарушенията, нередностите и вредните последици от незаконосъобразни и нецелесъобразни действия на държавната администрация, правителството и парламента. Насложилите се проблеми и различни практики в държавите-членки на ЕС извеждат на преден план дебата за обща политика, основана на научни изследвания, добри и ефективни практики и постижения. Задачата е постигане на правов ред и сигурност за всеки гражданин, защита на неговите права, правомощия но и задължения да съдейства и се бори срещу всичко това, което нарушава демократичните принципи и ценности, икономическия просперитет и върховенството на закона. Българското законодателство, включително и Конституцията не осигуряват в достатъчна степен тази защита на подателите на сигнали. В студията, с механизмите на всеобхватния анализ в девет последователно обвързващи гледни точки, е изследван проблема с цел да се насочи вниманието към необходимостта от общоевропейска директива, която да регулира взаимоотношенията в целия ЕС в името и ползата на демокрацията.