Приспособяване на авторското право и сродните му права към цифровия единен пазар за Eвропа (Научни трудове на УНСС, 2017)
Новите технологии и интернет коренно промениха пазара на творческо съдържание. Те предоставиха на разположение на автори, на посредници и на потребители нови способи за неговото комерсиално и некомерсиално използване. Съществуващата европейска рамка на авторското право и сродните му права се оказа непригодна към новите реалности и задържаща използването на новите възможности, предлагани от цифровите технологии.В отговор на това предизвикателство бяха предприети мерки за модернизиране на регулаторната рамка, които намериха израз в разработването на нови правила на закрила на авторското право и сродните му права в Европейския съюз. Проведеното изследване обхваща причините за създаването на тези правила, тяхната същност, механизмите за прилагането им и очакваните резултати.Анализът ясно извежда предложени безспорни регулации, както и силно дискусионни и неприемливи по причини, свързани със засягането на значими интереси на обхванати от новите правила лица. На тази основа се поставят въпроси за подобряване на законодателната дейност на Съюза, както и за подготовката на отговорните институции в България за привеждането на националното законодателство в областта на авторското право и сродните му права в съответствие с промените в европейската рамка.