Експресивният език в рекламното послание и съвременната езикова ситуация (Научни трудове на УНСС, 2017)
Динамично променящата се комуникативна ситуация, при която функционира рекламното послание, се характеризира с огромен вербален потенциал, чийто кодов арсенал с оглед на отделния тип реклами е повлиян и от съвременния езиков развой. От друга страна,  връзката между обществото и неговите потребности намира израз в търговското рекламно послание (чрез рекламните стратегии и тактики). За разлика от специализирания делови търговски текст,подчинен на точно определени изисквания и строго регламентиранипринципи на построяване, рекламното послание, стигащо до своите адресати чрез медиите, е белязано от експресията и практицизма. И това не е трудно да се установи, вниквайки в рекламния дискурс, като поддискурс се уговаряме да разбираме по-широки граници на концептуално мислене и говорене във връзка с рекламата. Защото, от една страна, тя е форма на комуникация, т.е. извършва сесоциално взаимодействие чрез нея, тъй като е елемент от пазарния диалог. А от друга – рекламата, сама по себе си, едискурс – специфична ситуативна реч или текст, създаден, за да участваме в него опосредствано, да го възприемаме като адресати/ потенциални потребители и да даваме нашия знак (под формата на реакция, мотивация за действие или действие) за перлокутивната сила на интерпретанта.