Анализ на дейността по защита на интелектуалната собственост в България за периода 2012-2016 г. (Научни трудове на УНСС, 2017)
С развитието на технологиите и глобалната информационна свързаност е налице трансформация, при която „индустриалното общество“ преминава в „информационно общество“. Характерна черта на новия, пронизан от знание труд, е прилагането на ново знание към съществуващо знание, като основен източник на производителност. Целта на изследването е да се направят изводи и заключения за тенденциите в националната икономика, свързани със зависимостта й от ново знание, както в материалната, така и в нематериалната сфера.Задачите за постигането на целта се свързват с идентифицирането и анализа на:•   измерими годишни показатели за резултатността на държавните институции, компетентни да прилагат защитата на интелектуалната собственост,•   измерими годишни показатели за активността на физическите и юридическите лица в търсенето на закрила на своята интелектуална собственост.Изследването в областта на индустриалната собственост отчита трайна положителна тенденция в завишаването от почти три пъти на интереса към търсенето на закрила за техническите решения като полезен модел. С негативен от икономическа гледна точка ефект може да бъде посочена тенденцията на нисък интерес към българския пазар от страна на чуждестранни заявители. Чуждестранните заявки за изобретение, полезен модел, марки е между 5% и 10% от общия брой заявки.Изследването в областта на художествената собственост отчита, че интересът към издаването на книги се запазва, а към брошурите нараства с близо 20%. Без изменение е присъствието на театрите и радиото, а интересът към кината и телевизията расте. Негативна тенденция се отчита само при вестниците, които трайно намаляват като заглавия и като тиражи.Едновременното изследване на показатели на индустриалната и художествената собственост е стойностно, защото позволява извеждането на глобални тенденции в интелектуалната собственост като цяло.