Завладяване на постсоциалистическата държава: икономически, политически и социални измерения (Научни трудове на УНСС, 2017)
Тази статия тематизира завладяването на постсоциалистическата държава и неговите икономически, политически и социални измерения. Тя разглежда няколко алтернативни подхода към концептуализацията на завладяването на държавата, предлага теоретичен модел на този феномен, идентифицира специфичните му качествени  характеристики, както и неговите икономически, политически и социални ефекти. Разкриването на differentia specifica на завладяването на държавата се основава на три специфични методологически подхода: неоинституционализъм, социално-мрежови анализ и теории за рационалния избор. Предлага се теоретичен модел, който интерпретира завладяването на държавата не като анонимен безсубектен процес, а като следване на специфични рационални стратегии за придобиване, концентрация и запазване на политическа и икономическа власт и извличане на икономически ползи/ренти. Реализацията на тези стратегии е свързана със създаването и функционирането на властови политико-икономически мрежи, които се стремят към контрол върху ключови публични институции на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Тези процеси не са случайни и спорадични отклонения, а имат системен характер и водят до конструиране на специфична форма на държавно управление, оказваща влияние върху икономиката, медиите и структурите на гражданското общество.