Съвременен прочит на идеите на Макс Вебер за взаимодействието между културните фактори и икономическия растеж (Научни трудове на УНСС, 2018)
В условията на глобализация влиянието на културните различия върху стопанската дейност се откроява все по-ярко. Предмет на изследването е съвременният прочит на възгледите на Макс Вебер относно влиянието на културните фактори върху икономическия растеж. Защитава се тезата, че както в исторически план, така и в съвременните условия икономическите отношения са тясно преплетени със социалните фактори и те взаимно си влияят. Изследват се влиянието на културната среда за: изграждане на личностни качества, които пряко влияят върху постигането на икономически резултати, формиране на социални знания и умения у индивидите, определяне на критериите за оптимизация и разпределение на благата и тяхното прилагане при моделирането в „теорията на игрите“. Добруването на човека е критерият за оценка на развитието на икономическата система и показателите за подобряването на качеството на живота следва да отразяват социалните процеси.