Дуалистичната природа на обекта на интелектуална собственост „промишлен дизайн“ (Научни трудове на УНСС, 2018)
Актуалността на проблема за представяне на обекта „промишлен дизайн“ като правен инструмент за закрила на продуктови иновации и бизнес идентификатори е продиктувана от непълното познаване на неговите правни характеристики и възможностите за извличане на икономическа изгода при използването му в бизнеса.Целта на студията е да представи правната регламентация на обекта „промишлен дизайн“ в международен и национален аспект и възможностите за закрила продуктови решения и на идентифциращи бизнеса творчески решения като рекламни материали, документи, символи и лога чрез обекта „промишлен дизайн“, техните икономически функции в условията на съвременния конкурентен пазар. Представени са резултатите от проведено изследване за регистрационната активност в промишления дизайн в България по данни на Патентно ведомство, съпътствано от анализ и препоръки към бизнеса.Изследването е проведено в рамките на времево ограничение 1999 – 2017 г, тъй като авторът има предвид влезлия в сила през 1999 година Закон за промишления дизайн, своя професионален опит и публично достъпната информация за активността на българските физически и юридически лица – създатели на творчески дизайнерски решения.В резултат на теоретичния анализ и проведеното проучване, авторът формира извод, че обектът „промишлен дизайн“ е подходящ правен инструмент за закрила на „малки“ продуктови иновации и бизнес идентификатори – дизайн резултати с правни последици за притежателя им от значимост на съвременния конкурентен глобален и наситен пазар. Познаването и използването му от българските бизнес субекти би било полезно с оглед на осигуряване на правна закрила, бариера пред чужди недобросъвестни действия на копиране и имитиране и по-добри икономически резултати.