Пътят към социализма? Първият петгодишен план за развитие на българското селско стопанство (Научни трудове на УНСС, 2018)
Авторът на студията си поставя за цел да потърси отговор на въпроса дали преди септември 1944 г. в България съществуват тенденции и политически практики, които водят към установяване на социализъм. За целта е направен анализ на Петгодишния земеделско-стопански план от 1941 г. Това, което може да се твърди въз основа на Петгодишния план е, че установяването на социалистически стопански модел в България в никакъв случай не е изненада, а принципни характеристики на този модел се подкрепят дори и от хора, които не са политически социалисти. Петгодишният план е илюстрация на съществуващо в българското общество гравитационно притегляне към социализма, като самият той посредством заложените в него политики има потенциала да ускори това движение.