„Зелените“ технологии – път към модел на устойчиво развитие в България (Научни трудове на УНСС, 2018)
Технологиите и екоиновациите са двата най-мощни стълба в ускореното развитие на зелената икономика. Цел на настоящето изследване е да анализира мерките, които публичните власти трябва да предприемат, за да ускорят екологичната трансформация на производството и да стимулират пазарната реализация на екологично-ефективни иновации. Използвани са традиционните методи на индукция и дедукция, историческият и логическият подход.Анализът налага извода, че за да се отговори на новите предизвикателства се изискват дълбоки, структурни трансформации в досега използваните технологии и в използване на нови, релевантни на нуждите на ХХІ век технологии, иновации и създаването на нови продукти и услуги, гарантиращи възможност за устойчиво развитие.