Регионално и пространствено развитие на средните по големина общини в Северен централен район (Научни трудове на УНСС, 2019)
Затихващите функции и бавното развитие на средните по размер градски центрове с население между 30 000 и 100 000 души (които са и предмет на настоящото изследване) влошават допълнително социално-икономическите условия на регионите. Проследяване на основните тенденции и потенциал за регионално и пространствено развитие на средните по големина в Северен централен район е основната цел на разработката.Методите на изследване включват метод за откриване на скрити, вътрешни зависимости между изследваните обекти; метод за разкриване на причинно-следствените връзки за изследваните явления; метод на сравняване на вече фиксирани факти за изследваните обекти; метод на анализ, синтез и обобщаване на резултатите, които се приемат за валидни за всички обекти на изследването.Задачи на разработката: Да се анализира социално-икономическото състояние на средните градски центрове в Северен централен район; Да се извърши систематична оценка на приноса на отделните инструменти за регионална политика, на ефективността и резултатността на стратегиите и плановете за регионално и местно развитие, касаещи регионалното и пространствено развитие на изследваните градове в трите района; Да бъде изготвени обобщаващи изводи въз основа на направените анализи на тези общини.В сравнение с останалите райони на страната съществуват значителни диспропорции. Тенденции и перспективи за тяхното развитие илюстрират реалистичността и изпълнимостта на планираните мерки, дейности и конкретни проекти, насочени основно в инфраструктура – техническа, образователна, социална и културна.