Същност на холизма и неговата приложимост към Марксовата теория (Научни трудове на УНСС, 2018)
Въпреки многобройните опити за оценка на икономическите идеи на Карл Маркс през последните 150 години, те все още разпалват спорове за своята методологическа природа и въздействие върху съвременната икономическата наука. Въз основа на анализ на методологическите характеристики на холизма, редукционизма, икономическия детерминизъм и др. в статията се аргументира тезата, че най-адекватно е Марксовата икономическа теория да се определи като партикулистка (от лат.Particula - част, елемент). Това е изследователски подход, който приема, че едни елементи от обществената система притежават трайно и устойчиво приоритетно място, играят лидираща функция спрямо останалите.