Еволюция на Европейската енергийна политика (Научни трудове на УНСС, 2018)
Целта на студията е да представи развитието на енергийната политика на ЕС през периода 1951 – 2018 г. Обобщени са основни стратегически и нормативни документи, формиращи тази политика в съвременния ? вид.Изследователските методи, използвани в изследването, включват елементи на историко-логическия метод и контент анализа. Използван е апостериорен изследователски подход, а по своята същност разработката има концептуален характер. В изследването се защитава тезата, че при настоящите условия на задълбочаваща се интеграция между страните – членки на ЕС в енергийната сфера, ясното формулиране и поетапното изпълнение на отделните компоненти на една обща за всички държави членки енергийна политика е от ключово значение за изграждането на реално функциониращ Енергиен съюз. Резултатите от изследването представляват обобщения, систематизации и анализи на основните елементи на бъдещата обща европейска енергийна политика и измеренията на европейския Енергиен съюз. Изследването осигурява база за вземане на обосновани решения в областта на енергийната политика.Разработката достига до извода, че идеята на Европейската комисия за наднационална енергийната политика като цяло се споделя от държавите – членки на ЕС. За реализирането на тази идея първо трябва да бъде изграден регионален енергиен съюз. Бъдещето ще покаже дали всички държави членки са готови да прехвърлят всички свои енергийни отговорности към ЕС.