От среда на несигурност към национален разкол – случаят Сирия (Научни трудове на УНСС, 2018)
Сирийската криза е сред най-устойчивите и драматични конфликти на XXI век. Превърна се в пресечна точка на глобалните интереси на великите сили, диспозициите на регионални играчи и в поле за реализиране на хибридни и прокси войни. Целта на статията е да покаже как поддържането на заобикаляща среда от несигурност води до възпроизводство на несигурност дори в привидно стабилни държави. За целта се проследяват Индексът на провалените държави (2005 – 2017), Водните индекси (на напрежение, недостатъчност и риск) и др., като се съпоставят с ръста на политическо напрежение в Сирия.  Анализът показва, че рисковата среда води до катастрофални последици – от икономическа разруха до национален разкол. Статията нагледно представя употребата на индекси като аналитичен инструмент, обясняващи генерирането на определени политически процеси, обявени за „невидими“, допреди тяхното избухване.