Демографските процеси – история, тенденции и перспективи (Научни трудове на УНСС, 2014)
В студията се разглеждат демографските процеси, възгледите за демографския преход и други теории за населението, както и някои от по-разпространените очаквания за бъдещето в развитието на населенията. В демографската ситуация в развитите страни, в т.ч. и в България, се откриват редица особености, като преди всичко е спадът в раждаемостта през втората половина на двадесетия век и породеното от това стареене на населенията със съответните социално-икономически последствия. Спадът в раждаемостта е резултат от своеобразното и трудно проследимо преплитане на множество фактори, за което свидетелстват разнообразни и понякога противоречиви обяснения на този феномен. През последните десетилетия науката все по-често се обръща към бъдещето на демографските процеси, правят с различни прогнози на населенията, които показват не само какво да се очаква, но и какво да не се очаква от бъдещето в тази област.