Изследване на съвременната фирмена и продуктова конкурентоспособност в Българската индустрия (Научни трудове на УНСС, 2014)
Безспорно въпросите за конкурентоспособността на икономиката и на отделните икономически субекти са въпроси с изключително голяма важност за развитието на страната. Поради това целите на управлението на конкурентоспособността са насочени към непрекъснато подобряване на показателите, оценяващи тази конкурентоспособност.Независимо, че в световната теория и практика има разработени и се прилагат разнообразни методически схеми, критерии и показатели за оценка на конкурентоспособността, все още не може еднозначно да се отговори на въпроса: “Когато показателите на конкурентоспособността се подобряват – означава ли това и реално по-висока конкурентоспособност на икономиката и на нейните стопански единици?”.В студията се търси отговор на този въпрос, като приоритетно проблемите се разглеждат на фирмено и на продуктово равнище. При това, чрез анализ на приложни данни, се търси обяснение защо едни фирми са по-конкурентоспособни от други и защо едно предприятие „губи” своите конкурентни предимства във времето.