Изследване за степента на номинална и реална конвергенция между държавите от Европейския паричен съюз в периода 1999-2010 г. (Научни трудове на УНСС, 2014)
От ключово значение в процеса на изграждане и разширяване на Европейския паричен съюз (ЕПС) е постигането на висока степен на конвергенция между участващите държави. Високата степен на номинална и реална конвергенция е предпоставка за реализирането в пълен мащаб на ползите и минимизирането на разходите, свързани с участието в ЕПС.Настоящата студия има за цел да изследва с метода на сигма-конвергенцията, каква е степента на номинална и реална конвергенция между седемнадесетте държави – членки на Еврозоната, и как тя се е променила в периода 1999 - 2010 г. Степента на номинална конвергенция се изследва по отношение на критериите за номинална конвергенция, залегнали в Маастрихтския договор. Степента на реална конвергенция се преценява според сближаването по отношение на доходите и производителността на труда.Резултатите от изследването не са еднозначни. Сближаване между държавите членки е постигнато само по отношение на инфлацията и доходите. По отношение на другите показатели няма данни за сближаване.