Взаимовръзка между съвременната дейност на фондовете за дялови инвестиции и пазара за сливания и придобивания в Централна и Източна Европа и България (Научни трудове на УНСС, 2014)
Фондовете за дялови инвестиции са алтернатива за финансиране на международните сделки по сливания и придобивания на глобално ниво. Дейността им в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) следва световните тенденции, но с редица регионални специфики. Този инструмент има потенциал да допълни инфраструктурата на финансови пазар в България.Настоящата студия има за цел да представи динамиката на дейността на фондовете за дялови инвестиции в ЦИЕ и България за периода 2003-2011 година. Защитава се тезата, че фондовете за дялови инвестиции имат значителна роля като алтернатива за финансиране на международните сделки по сливания и придобивания. Използва се многофакторен регресионен анализ като количествен изследователски метод. Използваните независими променливи са подбрани така, че да съответстват на характера на дейността на компаниите за дялови инвестиции и на спецификите на икономиката на страната – това са стойността на осъществените сделки по сливания и придобивания в страната, динамиката на БВП и кредитната активност на банковия сектор за периода 2003-2011 година.Получените резултати от направеното изследване потвърждават поставените изследователски задачи. Дейността на фондовете за дялови инвестиции в България са в положителна статистическа зависимост от осъществените сделки по сливания и придобивания и кредитната активност в страната за изследвания период.  Установената взаимовръзка следва икономическата логика на начина на функциониране и дейността на фондовете за дялови инвестиции. Очакванията, че тенденциите на пазара в България следват тези в ЦИЕ, се потвърждават.