Исторически аспекти и актуални проекции на глобалната икономическа криза (Научни трудове на УНСС, 2014)
В настоящата студия се анализират причините и механизмите за протичане на глобалната икономическа криза на системата, съществувала през последните векове и базирала се на финансирането на научно-техническия прогрес чрез кредитиране с лихва и на постоянната експанзия на капитала. В рамките на изследването се прилага принципно различен подход, чрез който взаимоотношенията между развитите и развиващите се държави следва да се разглеждат като взаимодействие между икономически системи с различна степен на технологично разделение на труда.Разглежда се ролята на паричната система като екзогенен фактор – по отношение на реалната икономика, осигуряващ нормалното протичане на взаимодействието между системи с различна степен на технологично разделение на труда. Представят се историческите аспекти на развитие на световната икономическа система, предпоставили глобалната икономическа криза. Прави се фундаменталният извод, че ограничаващ фактор, достигнал своя предел, е невъзможността за по-нататъшно увеличаване на производителността на труда, която досега е нараствала благодарение на задълбочаващoтo се технологично разделение на труда. Последното достигна до такива лимитиращи равнища, свързани с вече неконтролируемо нарасналата неопределеност във времеви и пространствен аспект, след които следва технологичен регрес.Предлагат се за първоначално обсъждане потенциални методи за управление на националната икономика, които да смекчат ударите на кризата и да осигурят по-стабилно протичане на обществено-политическите процеси.