Ефективна комуникация при преговори (Научни трудове на УНСС, 2014)
В студията се разглеждат същността и особеностите на ефективната комуникация по време на преговори. Аргументира се тезата, че успешните преговори най-вече са резултат от ефективната бизнес комуникация, от способността на преговарящия да общува убедително, коректно, ясно и разбрано. Специални акценти се поставят върхупреговорния цикъл, речника на преговорите,  трудностите и най-често срещаните бариери, ефективните техники и тактики за получаване на предимство,както и значими аспекти на вербалната и невербалната преговорна комуникация.Качествената размяна на информация по време на деловите дискусии, способността за бърза ориентация във възможностите, нагласите и намеренията на преговарящите страни, както и умението да се кодират и разчитат добре сигналите и посланията, които се изпращат и приемат в този процес – всичко това показва от какво голямо значение е добрата комуникация в ситуацията на преговори.В заключение се отбелязва, че преговорите са вид бизнес комуникация, при която главната цел е да се преодолеят различията и да се постигне споразумение и сключване на сделка. Изведено е и обобщението, че успехът на преговорите зависи в много голяма степен от прилагането на адекватни тактики чрез концентрирането върху детайли от договарянето и използването на техники за постигането на добри междинни резултати – като етапи от пътя към поставената генерална цел.