Извори на журналистическата теория. Милтъновата „Ареопагитика” в България (Научни трудове на УНСС, 2014)
В изследванията по световна история на журналистиката „Ареопагитика” на Джон Милтън по традиция се приема за първата системна защита на идеята за свободния печат. В българските изследвания по журналистическа и литературна история обаче представянето на този текст е само откъслечно. Основна цел на настоящата работа е да разгледа оскъдното, което в различни периоди и контексти все пак е било свършено до момента. В това отношение се разграничават три основни етапа: преди 1944 г., 1944-1989 г. и след 1989 г. На второ място, но като главен акцент на разработката, е представен първи български превод на обширен откъс от текста, в който Милтън разглежда историческата еволюция на цензурата. Преводът е снабден с подробен коментар в бележки под линия, което улеснява проследяването на енциклопедичната мисъл на автора.