Властта на медийното послание („Невидимата ръка“ на медиите) (Научни трудове на УНСС, 2014)
Студията е посветена на един от най-популярните, но и най-спорен въпрос в медиознанието: Съществува ли медийна власт и какви са механизмите за нейното функциониране? Потърсени са корените на властта, видени през призмата на политическата наука и същността на медийното послание от гледната точка на журналистическата теория. Използван е методът на трансдисциплинарния подход за търсенето на общо обединително поле между двете базови категории на политологията и медиознанието. Открита е и е анализирана интегративната функция на двата феномена: власт и медийно послание. Направен е сравнителен анализ със сродни понятия като: влияние, внушение, познавателен отклик, производство на възнамерявани резултати, осмисляне, съгласие и т.н. В студията са представени редица примери от журналистическата практика, които илюстрират както наличието на власт на медийното послание, така и неговата илюзорност и условност. Проследени са основните тенденции в журналистическото творчество в съвременното информационно общество.