Периодичният печат в България – съвременни пазарни асиметрии (2010-2012 г.) (Научни трудове на УНСС, 2014)
Развитието на пазара на печатните медии в България в периода 2010-2012 г. е белязано от редица тенденции, характерни и за предходното десетилетие: липса на прозрачност в собствеността на медиите и в тяхното финансиране, наличие на олигополна структура на пазара, нелоялна конкуренция, силна политическа зависимост на много средства за информация, ограничен плурализъм на мнения, унифициране на медийното съдържание, засилване на позициите на жълтата преса и “пожълтяване” на т.нар. сериозни вестници, отлив на читателска аудитория, спад на тиражите, намаляващи с всяка изминала година рекламни приходи в пресата, неефективна саморегулация и редица други негативни професионални характеристики.Процесът на концентрация на медийна собственост във вестникарския бизнес по неофициална информация се задълбочава, продължава и  съсредоточаването на разпространителската мрежа в ръцете на един собственик. Ясно изразената олигополна структура както на пазара на вестници, така и на този на списания засили конкуренцията между издателските групи и битката за читатели и рекламодатели стана още по-ожесточена, тъй като предлагането надхвърля търсенето. Тези тенденции в развитието на периодичния печат в България в периода 2010-2012 г. показват наличието на пазарни асиметрии, последиците от които могат да бъдат фатални за традиционната преса.Формирането на здравословна пазарна среда за развитието на периодичния печат у нас е в ръцете на самите издатели, но също така и на институциите в страната. Наложително е пазарната логика да вземе връх над политическата и икономическата зависимост на пресата, за да може тя да предложи по-качествено и разнообразно съдържание и да предотврати окончателното бягство на читателите към набиращите сила онлайн медии.