Енергийна ефективност на транспорта в България – анализ и оценка на ключови показатели (Научни трудове на УНСС, 2014)
Енергийната ефективност на транспорта е един от най-актуалните проблеми, обсъждани на европейско ниво, когато се дефинира транспортната политика. Съществува широк консенсус, че са необходими спешни мерки за постигане на устойчиво развитие. Въпреки това – все още, съществуват редица неясноти при изясняването на същността на този процес. При това важен проблем е да се изясни ролята на транспорта като един от основните консуматори на енергия и генератори на замърсяване за околната среда. Въпросът, на който трябва да се отговори при изясняването на този проблем, е: “Може ли транспортната дейност да се осъществява по такъв начин, че да бъде енергийно ефективна?”.В студията е дефинирано важното значение на енергийната ефективност на транспорта за икономическото развитие на страната и за нейната енергийна сигурност. Представен е критичен анализ на тенденциите в развитието на транспортния сектор в страната през последните години, на консумираната от него енергия и на енергийната ефективност по видове транспорт. Оценката на тези тенденции е използвана за установяване на въздействието на икономическата криза върху енергийната ефективност на транспорта. На тази основа са изведени препоръки за балансиране на развитието на транспорта и за преодоляване на въздействието на икономическата криза върху енергийната ефективност и конкурентоспособността на отделните видове транспорт.