Политическата икономия и неокласическата теория – пред изпитание на времето (Научни трудове на УНСС, 2015)
Предмет на разработката са въпросите за единството и различията между политическа икономия и неокласическа теория. Те са два клона на икономическото знание. Авторът се обявява против универсалността на неокласическата теория, срещу нейната „безупречност“, против твърдението, че тя е истина от последна инстанция.Тази теза не се потвърждава на практика. Животът се оказва по-сложен, отколкото си го представяме. Много факти в нашето съвремие не се потвърждават от неокласическата теория. Предмет на разработката са въпроси като: причините за премахване на политическата икономия от учебните програми; единството и различието между нея и икономикса; каква икономическа теория ни е нужна; проблемът за държавната намеса; критиката на неолибералната икономика и икономическата криза; отношенията между теория и емпирика, математика и икономика; необходимостта от плурализъм в преподаването на икономически знания.