Социален капитал и здраве: анализ на социалните мрежи на хора с хронично заболяване от диабет тип 2 в България (Научни трудове на УНСС, 2016)
Статията представя основните тези, свързани с идеята за влиянието на социалния капитал върху здравето на индивидуално и общностно равнище. На основата на анализ на биографични интервюта е разгледано съдържанието на социалните мрежи на болни от диабет тип 2 в България. Целта на анализа е да се разграничат основните функционални типове социален капитал и използването им от страна на болните при управление на живота. Прави се опит за сравнение на влиянието на  спояващия, съединяващия и свързващия социален капитал в селска и градска среда. Интерпретацията на системите за подкрепа върви по линия на оценка на връзката им със самооценката за здраве, удовлетвореност и щастие на диабетно болни тип 2.