Самоуправление на болестта на болни от диабет тип 2 в България: анализ на биографични интервют (Научни трудове на УНСС, 2016)
Статията представя основните теми, свързани с начина на живот на болни от диабет тип 2, получени на основата на анализ на биографични интервюта. Разгледано е съдържанието на понятието за самоуправление на болестта и е представен анализ на изследванията в областта на влиянието на социалните мрежи – механизми и практики. Представен е тематичен анализ на биографичните разкази, в които са изведени основните категории, теми и подтеми и описание на самоуправлението не само от гледна точка на съдържанието, но и по отношение на основните равнища на анализ на факторите, подкрепящи самоуправлението на болестта. Става дума за индивидуално- възприятийното равнище; за социално-категорийното равнище, свързано с анализ на социалните мрежи, и за организационно поддържащото равнище, отразяващо контекстуалните фактори, преди всичко на макрониво. Отделните елементи на анализа са илюстрирани с цитати от биографичните интервюта. Направени са изводи както за сериозните методически възможности на биографичното интервю в областта на социология на здравето, така и за цялостното описание на самоуправление на болестта при болни от диабет тип 2 у нас.