Свобода и принуди в поведението на личността (Научни трудове на УНСС, 2016)
Мотивите за избор на темата на тази студия могат да бъдат представени по следния начин:Темата е значима и актуална за нашето общество, по-точно за мислещата му част.Темата е злободневна и дискусионна. Малко на брой са публикациите както в световен мащаб, така и у нас по тази тема.Продължителната работа на автора по проблемите за личността, нейното поведение, свободата на нейния избор и ограничаващите я принуди.Изследователският интерес и реализирането му в рамките на тази студия е фокусиран върху проблема засвободата на личността. За разработването на проблема за индивидуалната свобода беше наложително да се „премине” през разработването на въпросите заличността, за нейното поведение и за инкасираните от нея принуди, произтичащи от обществото. Но всичко това е в контекста на проблема за свободата на личността.При написването на студията е приложен дедуктивният подход. Мнението на автора е, че той е подходящ за случая и дава добри резултати. Темата е разработена предимно от психологически и частично от социологически позиции. Авторът смята, че тази комбинация е оправдана и сполучлива.Основната теза в студията е, че личността може да бъде свободна, че трябва да бъде свободна, но не е свободна.Тонът на разсъжденията не е невъзможно оптимистичен. Но той не е и отчайващо песимистичен. Тонът на разсъжденията, анализите и констатациите е реалистичен. В края на студията се посочва, че единствената алтернатива на обществените принуди спрямо личността е установяване и действие на пряката демокрация!