Прилагане на съвременните методи за оценка на финансовата ефективност на инвестиционни проекти в непублични предприятия (Научни трудове на УНСС, 2016)
Оценяването на финансовата ефективност на инвестициите в реални активи следва да се извършва, като се отчита дали инвеститорът инвестира в диверсифициран портфейл, или поема целия риск. Ако инвеститорът поема целия риск, поради това, че не диверсифицира своите инвестиции, тогава цената на финансиране със собствен капитал следва да се изчислява с Общата Бета (Total Beta). Общата Бета е значително по-висока от Пазарната Бета. Цената на финансиране със собствен капитал в непубличните предприятия е значително по-висока от тази в публичните акционерни дружества. Използването на Пазарната Бета при оценяване на финансовата ефективност на инвестиционни проекти за инвестиции в непублични предприятия води до некоректно завишаване на оценките.