Пазарът на електроенергия в България и възможности за управление на риска чрез годишни финансови фючърси и опции Феликс на Европейската енергийна борса (European Energy Exchange – EEX) (Научни трудове на УНСС, 2016)
Реформирането на българския пазар за електроенергия е много забавено и не покрива европейските изисквания относно общите правила за вътрешен пазар на електроенергия. Договорите за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия дават необосновано високи предимства, които трайно изкривяват пазарните отношения и в никакъв случай не може да се говори за равнопоставеност на отделните участници на пазара. По същата причина създадената през 2014 г. „Българска независима енергийна борса” ЕАД като част от Българския енергиен холдинг (БЕХ) не може да изпълни очакванията за организиран борсов пазар. Това налага потребността от присъединяване на българския пазар за електроенергия към Европейската енергийна борса, като се организира касов и срочен пазар по техен модел. Касовият пазар ще определи цена на едро за електроенергията според моментното търсене и предлагане на българския пазар. Срочният пазар ще  предостави на участниците в търговията фючърси с физическа доставка, а в последствие вероятно и финансови фючърси и опции, за да може всеки участник да избере допълнителна защита за заетата позиция. Дейността на НЕК ЕАД като „обществен доставчик” на електроенергия трябва да бъде прекратена, защото практиката до сега показва, че НЕК само акумулира дефицити и заложени диспропорции, които няма как да покрие със собствени приходи и логично следва ново предложение за по-високи цени към крайните потребители.