Статистически системи за мониторинг и оценка на състоянието на орнитофауната като част от природния капитал на България (Научни трудове на УНСС, 2016)
Орнитофауната е важна част от природното богатство на всяка държава. В границите на Република България съществува и се развива голямо разнообразие от птици, значителна част от които са редки и се срещат само на ограничени територии. Съхранението на този природен капитал изисква осъществяването на регулярен мониторинг и оценка на разпространението и състоянието на популациите на видовете птици, както и условията, които застрашават тяхното съществуване и развитие.В настоящата работа са разгледани системите за мониторинг на гнездящите птици като специфични статистически изучавания, в които обектът на изучаване изисква съответстващи методи за наблюдение и оценка на състоянието на популациите съобразно особеностите на поведение на видовете. Изведени са основните критерии за избор на видове, които трябва да бъдат обект на мониторинг, от всички биологични групи птици. Представени са статистически модели за мониторинг и оценка на състоянието на популациите на различните видове гнездящи птици в страната съобразно тяхната поведенска специфика. Разгледана е ефективността на различните статистически модели за мониторинг и оценка на състоянието на орнитофауната, прилагани в страната.