Предприемачество и държавна политика в сферата на транспорта в България (Научни трудове на УНСС, 2005)
Предлаганата за публикуване студия има за цел да представи на читателите съвременното състояние и възможностите за развитие на транспортното предприемачество в някои видове транспорт на Р България, а именно: железопътния, водния и въздушния. Изборът е направен въз основа на стратегическото място и роля на тези транспортни сектори, както и поради вътрешното убеждение на авторката, че автомобилният транспортен сектор и инфраструктура са обект на изследване на редица дисертационни и други научни трудове и статии. Изключен е и секторът на спедиторските услуги поради ограничението в обема на разработката.Обект на изследване са и възможностите за управление на развитието на транспортното предприемачество посредством отрасловата политика и във връзка с това са разгледани промените относно осигуряването на конкурентоспособност и предприемачество във водния, железопътния и въздушния транспорт, като са изследвани и възможните влияния от страна на транспортната инфраструктура.В резултат на изследването е направен основният извод, че макар и трудно държавната политика в транспортния сектор, формирана и под въздействието на потребностите за развитие с оглед присъединяването на страната към ЕС, се адаптира към потребностите на предприемачеството, като оставя на свободния пазар посредством подходящи либерализационни мерки развитието на транспортните операции. Държавният орган – Министерството на транспорта и съобщенията, разработва и приспособява нормативно-правната база към изискванията на Европейския съюз, от една страна, но и към потребностите, свързани със съвременното развитие на транспортната система.Наченките на корпоративно предприемачество при подкрепата на държавните органи – МТС и Агенция „Железопътна администрация“, са представени посредством сравнително скоро учредените две дружества – БДЖ, ЕАД като превозвач и НК „Железопътна инфраструктура“.Съществуват трудности при обосноваването на необходимостта от предприемане на задълбочени мерки в сферата на водния транспорт както за превозвачите, така и за оптимизирането на използването на пристанищната инфраструктура с цел насърчаване на предприемачеството във водния транспорт. Увеличаването на предприемаческото участие е свързано с приватизацията на флота и концесионирането на пристанищните дейности. Финансовите мерки понастоящем засягат преди всичко Програмата за реконструкция и модернизация на пристанищата.От друга страна, реализацията на летищната програма със сигурност би довела до повишаване на размера на въздушния трафик до България и над въздушното ни пространство. Във връзка с това следва нова цялостна оценка на възможностите на транспортната инфраструктура като важен резерв за подобряване на валутния платежен баланс на страната.