Линейното програмиране - ефективно методическо средство за решаване на икономически проблеми (Научни трудове на УНСС, 2015)
През 70-те години на миналия век повечето изследователи приемаха, че линейното програмиране (ЛП) е едно от най-добрите методически средства за решаване на множество сложни икономически проблеми. От началото на 80-те години обаче интересът към него постепенно започва да спада. Прогресивно намалява броят на публикациите, свързани с приложението на ЛП в икономиката. Увеличава се броят на неговите критици. Според тях ЛП няма предимства пред традиционните разчетно-конструктивни методи (РКМ), тъй като присъщите му недостатъци го правят недостатъчно конкурентоспособно. По тези причини то не може да има съществено значение за икономическата наука и практика в качеството си на методически инструмент за решаване на сложни проблеми.В настоящата разработка е направен опит да се даде обоснован отговор на въпроса, доколко тези критики са основателни. Наистина ли недостатъците на ЛП го правят по-неконкурентоспособно в сравнение с различните модификации на РКМ?Въз основа на множество експерименти е направена сравнителна оценка на двата метода по показателите:а) ефективност на намерените решения;б) необходимо време за решаване на съответните проблеми;в) отклонение на намерените решения от предварително поставените изисквания.Плюсовете и минусите на двата метода са проследени при решаването на два типа икономически проблеми:1)  детерминирани параметрите, от които зависи решението им, са точно определени величини;2)  стохастични - параметрите, от които зависи решението им, могат да бъдат вероятностни величини, т.е. могат да варират в определени граници с определена вероятност.Особено значение за науката и практиката имат констатациите относно достойнствата на ЛП като методическо средство за решаване на сложни икономически проблеми с вероятностни параметри.