Принос в развитието на персоналните компютри: легендарният Compucorp 450 (Научни трудове на УНСС, 2015)
В хода на организирането на Лабораторията за демографски изследвания към катедра „Труд и социална защита” в Университета за национално и световно стопанство през 1977 г. стана пределно ясно, че не би могло да се осъществява сериозна научна работа по анализа на демографските данни без подходяща изчислителна техника. Още по-малко да се изгражда база данни за българското население в разнообразни разрези, позволяващи достигането на резонни хипотези за бъдещото развитие и проиграването на различни прогностични варианти. Ръководителят на лабораторията проф. Никола Т. Наумов съумя да убеди държавните и партийните авторитети по онова време, че само с молив и хартия не може да се получат желаните научноизследователски резултати по такива парливи проблеми, като демографските, и не може да се очаква сериозна научна подкрепа за държавната политика по населението. В резултат на тези усилия лабораторията бе оборудвана с модерния за времето си настолен компютър COMPUCORP 450.В студията се разглеждат особеностите на този предтеча на персоналните компютри и е направен опит да се покаже какви тенденции се откриват в развитието на информационните технологии през седемдесетте години на двадесетия век.