Анализ на развитието на пазара за кредитни деривати (Научни трудове на УНСС, 2005)
Бързото развитие на пазара за кредитни деривати мотивира изследвания върху инструментите за управление на кредитен риск. Интересът към финансовите продукти, свързани с кредита и кредитния риск, значително нараства по редица причини.Оказва се, че понастоящем глобалният финансов пазар съдържа много по-голяма като общ размер откритост на кредитен риск отколкото на лихвен или валутен риск. Кредитният риск е главният компонент на голяма част от банковите дейности. Пазарът за кредитни деривати е пазар за покупко-продажба на кредитен риск, респективно на кредитни протекции.Кредитните деривати са ново поколение деривати – това е последната финансова иновация – от началото на 90-те години на 20 век.Предмет на анализ в студията са основните видове кредитни деривати, използвани понастоящем: 1. Суап за осигуряване срещу кредитен риск. 2. Суап на обща възвращаемост. 3. Кредитно свързани ноти. 4. Финансови продукти върху кредитен спред: 4.1. Споразумение за бъдещ кредитен спред. 4.2. Опция върху кредитен спред. 4.3. Суап върху кредитен спред.Пазарът за кредитни деривати е все още само извънборсов. Подготвя се въвеждане на фючърс контракт върху кредитен индекс, което ще включи и борсов сектор на този пазар.