Теоретични основи на вътрешен стандарт за измерване и оценяване на заплахите към организациите (Научни трудове на УНСС, 2005)
Целта на студията е да представи най-общо концептуалните и методическите аспекти на създаването на (вътрешен) стандарт за оценяване на заплахите към организациите. Според авторите на студията този процес намира израз в изработване на лицензионно табло на организацията като инструмент за оценяване на заплахите към нея. То (лицензионното табло) се основава на два вида функции на неполезност (по фон Нойман-Моргенщерн): функции на неполезност за лицензиращите институции към промени в параметрите, характеризиращи дейността на организацията, и функции на неполезност за организацията към агресията на нейните лицензиращи институции. Студията е разработена в две части. Част първа представя общите положения и технологичната схема на стандарта за измерване и оценяване на заплахите. Част втора съдържа методика за определяне на функциите на неполезност.