Стратегията за новите продукти като фактор за техния успех (Научни трудове на УНСС, 2005)
В студията са изследвани същността и съдържанието на стратегията за нови продукти на фирмата. Първоначално са систематизирани особеностите на иновационната стратегия като съвкупност от най-важните решения за продуктовата иновация. Представени са използваните в предишни изследвания подходи към нейното дефиниране. Предложена и обоснована е нова дефиниция на изследваната стратегия.Вниманието в изследването е фокусирано върху съдържанието на иновационната стратегия. Подробно са характеризирани същността на всеки от елементите на стратегията за нови продукти, както и взаимните връзки между тях. Като елементи на тази стратегия са обосновани целите на фирмата по отношение на новите продукти, стратегическите области на продуктова иновация, характеристиките на новите продукти във всяка стратегическа област, портфейлът от проекти за нови продукти и иновационният бюджет на фирмата.