Предварителни предпоставки на научноизследователския процес (Научни трудове на УНСС, 2015)
Научно-изследователският процес е продуктивен, ако в неговата организация се отчита и значението на редица стартови предпоставки. Сред тях с особена важност, са първо, актуалността на темата на научното изследване, второ, изборът на адекватни на избраната предметна област изследователски средства и обслужваща систематика и, трето, наличие на изследователски капацитет на автора. В студията тези предпоставки се анализират в контекста на създаването на качествен и следователно полезен научен продукт. Обобщени са и някой аксиоматични положения на изследователската дейност.