Теоретични основи на международната икономическа интеграция (Научни трудове на УНСС, 2007)
Студията засяга развитието на теоретичните основи на международната икономическа интеграция. Новата теоретична рамка на международната икономическа интеграция включва либералния обществен модел, икономическата глобализация и регионализма. В началото на ХХI век втората фаза на международната икономическа интеграция се отнася до качеството на глобалния регионализъм. Глобално-регионалната интеграция се дефинира чрез мрежа от понятия, вкл. международна икономическа общност, пазарна интеграция, интеррегионална интеграция, международни интеграционни пространства, регионално интеграционно сътрудничество и др. Различни са формите и степените за осъществяването й. Но организационно-управленските й форми са сходни. Затова пазарните и институционалните предимства на международните икономически общности са решаващ фактор на процеса на сближаване на интегрираните страни в икономическата, политическата и културната области. Примери за прилагане на новата теоретична рамка на международната интеграция са глобалната координация, засиленото сътрудничество и междурегионалната интеграция.Поддържа се тезата, че бъдещето на международната икономическа интеграция е изграждане на структури за общо управление на свободен икономически, политически и културен обмен между народите на интегрираните държави и осъществяване от правителствата им на политики и стратегии, осигуряващи взаимни ползи на всички участници.Знанията по международната икономическа интеграция заемат важно място в подготовката на специалисти по международна икономика и политика. Те са особено необходими поради присъединяването на България към Европейския съюз на 01.01.2007 г. Затова студията е предназначена за всички изучаващи проблемите на международната икономическа интеграция, а не само за тези, които се интересуват от теориите за нея.