Усъвършенстване на системата за ценообразуване на железопътната инфраструктура (Научни трудове на УНСС, 2015)
В предлаганата студия е направен анализ на търсенето, предлагането и управлението на железопътната инфраструктура, представени са приложимите методологии за оценка на маржиналните обществени разходи за нейното поддържане и експлоатация и са изследвани възможностите за усъвършенстване на планирането и управлението на тези разходи в НК „Железопътна инфраструктура”. Разгледаните теоретични подходи са изведени на базата на редица научни изследвания, осъществени в страните членки на Европейския съюз (ЕС), и свързани с оценяването на маржиналните обществени разходи за транспорт. Анализирана е тарифата с таксите за достъп до железопътната инфраструктура и са обобщени нейните предимства и недостатъци. Изяснени са основните проблеми, които възникват в резултат от прилагането на действащата тарифа и са посочени пътищата за тяхното преодоляване. В заключение са изведени основните насоки на влияние на таксите върху ефективността от превозната дейност и върху използването наинфраструктурата. Посочени са възможностите за усъвършенстване на ценообразуването на железопътната инфраструктура и непосредствените резултати, които биха възникнали от прилагането на инфраструктурните такси.