Зависимост между икономическия растеж и безработицата в България (Научни трудове на УНСС, 2015)
В научната студия е извършено теоретико-емпирично изследване на зависимостта между икономическия растеж и безработицата в България през периода 1990-2005 г. За целите на анализа е интерпретиран емпиричният закон на А. Оукън, като законът е модифициран и адаптиран към съвременните особености и показатели на растежа и специфичните му условия в България. На основата на модифицираното уравнение на закона е измерена степента на зависимостта. Изчислените при постоянна и верижна база годишни и средни за периода количествени параметри на зависимостта са представени в таблична и графична форма и са анализирани, като специален акцент е поставен върху динамиката и особеностите на безработицата. Направен е обобщеният извод, че принципът на А. Оукън се проявява в българските условия на нестабилна икономика през периода 1990-2005 г. при по-особени конкретни измерения, както и че в близко бъдеще може да се очаква зависимостта да се установи у нас на относително постоянно равнище.