Показатели и модели за анализ на финансовото състояние на фирмата (Научни трудове на УНСС, 2015)
В студията са представени възможностите за анализиране на различни аспекти на финансовото състояние на фирмите, като се използват определени показатели. Аспектите са квалифицирани като аспекти от тип “ефект-разходи или ресурси” и тип “активи и/или капитали”. Освен това са представени някои модели за анализиране на финансовото състояние на фирмите.Студията е структурирана по-следния начин – увод; първа част, в която се представят показателите за анализ на аспектите на финансовото състояние от единия тип; втора част, посветена на показателите за анализ на аспектите на финансовото състояние от другия тип; трета част, в която се представят модели за анализ на финансовото състояние и заключение. Студията може да бъде полезна както на експертите, работещи в сферата на финансовия анализ, така и на обучаващите се в тази област.Акцентът в студията пада върху показателите и моделите, които могат да се ползват при анализирането на финансовото състояние. Погледнато практически, целта на анализа, осъществяван от финансовия мениджмънт на фирмите, е оптимизирането на тяхното финансово състояние.