Потребителска ефективност на информационните системи в интернет: методологични проблеми при потребителски ориентираното проектиране (Научни трудове на УНСС, 2009)
Значимостта на проблема за потребителската ефективност на уеб-базираните информационните системи нараства днес, в резултат на бурното развитие на системите за електронната търговия, електронно обучение и особено на системите за онлайн административно обслужване, разработвани по националната програмата “електронно правителство”.В студията са представени принципите на потребителски ориентираното проектиране като специфичен подход за постигане на висока потребителска ефективност. Анализирани са фактори, свойства и характеристики на потребителския интерфейс, имащи силно влияние върху ползваемостта на информационните системи. Анализират се възможностите за използване на езика за визуално обектно моделиране UML (Unified Modeling Language) при потребителски ориентираното проектиране.