Ограниченост на прилаганите критерии за избор на вариант за инвестиране в малки водноелектрически централи на течащи води (Научни трудове на УНСС, 2009)
Настоящата студия има за цел да изследва приложимостта на различните възможни критерии за избор на оптимален вариант за инвестиране в МВЕЦ (малки водноелектрически централи) на течащи води и да даде на потенциалните инвеститори по-добра представа от какво би следвало и от какво не би следвало да се ръководят те при техните решения.Сблъсквайки се с един и същ проблем – недостатъчната адекватност на прилаганите методи и критерии за избор, което често пъти се явява пречка за взимане на решение, авторът предлага свое виждане за усъвършенстване на тези методи и критерии.Интересът към подобно изследване е продиктуван поне от следното:През последните 15-16 години интересът към инвестирането МВЕЦ на течащи води в България преживява разцвет. България ще трябва в недалечно бъдеще да достигне производство на 20% от енергията от възобновяеми източници и е императивно важно това да не стане за сметка на неефективни инвестиционни решения. Сложността при взимането на оптимални инвестиционни решения произтича от увеличаването на управляемите променливи. Докато при управлението на съществуващи икономически обекти много от управляемите променливи вече са приели съответните стойности, които са известни, то на етапа на взимане на инвестиционно решение за тези променливи също трябва да се взимат конкретни решения.Използваният в студията математически апарат позволява тя да бъде полезна на широк кръг читатели и не изисква специални математически познания.