Управлението на проекти като фактор за международна конкурентоспособност на Финландия (Научни трудове на УНСС, 2009)
Нарастването на производителността и постигането на икономически растеж изискват ясно организационно-управленско виждане. Финландското правителство отчетливо декларира, че постигането и поддържането на международна конкурентоспособност предполага промени в методите на работа и препоръчва приложение на управлението на проекти като адекватен управленски подход на равнище фирма, общинска и централна държавна власт. Усъвършенстването на уменията за управление на добре обосновано портфолио от програми и проекти, приоритизирани в зависимост от техния принос към постигане на икономически растеж, заетост и международна конкурентоспособност, се явява национален приоритет за Финландия.Чрез възприемане на управлението на проекти като цялостен управленски подход държавната администрация във Финландия се стреми да бъде пионер в усъвършенстването на организационно-управленския капацитет и да играе ролята на катализатор за разпространение на управлението на проекти сред местната власт и частния сектор. Във Финландия управлението на проекти е средство за общуване, което улеснява и оптимизира взаимодействието между социално-икономическите партньори. Конструктивният национален диалог съдейства за цялостната конкурентоспособност на съвременната демократична държава.